zondag 3 augustus 2008

Pura Vida

Van onze gids naar Corcovado, Ceasar, hoorden we dat ze druk bezig zijn om de natuurlijke schatten van Costa Rica te behouden.

Zo vertelde hij over een project waarbij alle basisschoolkinderen, in hun streek, 2 x per maand lege (plastic) flessen moeten verzamelen. De flessen worden weer geretourneerd bij de Coca Cola companie en bij de waterfabriek. De scholen ontvangen hier geld voor en leggen hiervan bijvoorbeeld een biologische tuin aan om met de producten uit deze tuin een gezonde schoollunch te kunnen bereiden. Ook wordt het geld gebruikt om de allerarmsten in de gemeenschap te helpen.

20080802_30

Een ander project is het redden van de zeeschildpadden. Dit is een initiatief van 6 mensen maar ze hebben hulp gekregen van zo'n 200 studenten. Sommige schildpadden zijn bijna uitgestorven doordat de eieren worden geraapt en gegeten. Vier jaar geleden zijn ze met behulp van de studenten de eieren gaan redden door ze naar een veilige (afgezette) plek te brengen waar ze continu worden geobserveerd door biologen. Deze biologen kunnen exact vertellen wanneer de eieren uit  komen. Op dat moment wordt de hulp ingeroepen van alle basisschoolkinderen van 6/7 jaar. De babyschildpadden moeten namelijk eerst nog een stukje naar de zee lopen. Hierbij liggen allerlei gevaren op de loer (zoals Pelikanen). Elk kind krijgt 1 babyschildpad toegewezen en moet ervoor zorgen dat deze veilig in de zee aankomt. Zij moeten dus de Pelikanen en andere vijanden wegjagen. Hierdoor proberen zij het verstoorde evenwicht in hun leefomgeving te herstellen.

Geen opmerkingen: