woensdag 3 september 2008

Shipshewana

Shipshewana (Indiana), 2 september 2008 (happy birthdag sis!)

Omdat het gisteren Labor Day was, (en praktisch iedereen vrij) waren er nog redelijk wat mensen op de weg en op de camping. Vandaag beginnen de scholen hier weer, dus zal het vanaf nu een stuk rustiger worden.

Afijn, gisteren zijn we afgereisd naar Shipshewana. In dit dorp, verscholen in het golvende landbouwgebied van Noordoost-Indiana, leeft één van 's werelds grootste Amish gemeenschappen. De Amish is een protestantse geloofsgemeenschap in Noord-Ameria. Ze zijn pacifisten en leven een eenvoudig leven. In 2006 waren de Amish in het nieuws doordat er vijf personen werden gedood na een schietincident op een Amish-school in Pennsylvania. De Amish geloven in een hecht gezin, de gemeenschap en ze willen met rust gelaten worden door de moderne wereld. Ze leven in agrarische gemeenschappen, hoofdzakelijk zoals iedereen in de eerste helft van de 19de leefde met de bijbehorende oude ambachten en de 19e eeuwse klederdracht van het platteland. 20080902_22

Bij onze huidige camping werden gisteren na aankomst al direct getrakteerd op het eerste Amish contact. Een oude man was met zijn paard en wagen gestrand bij onze camping omdat hij waarschijnlijk een ongelukje had gehad. De sherif was er ook bij dus een spektakel op zich. De oude Amish maakte direct gebruik van de situatie en stalde  zijn waren uit bij de camping: boontjes, tomaat, meloen, ui, (gratis) mais, popcorn en aardappels. Als je het laatste wilde kopen, moest je er maar voor geven wat je het waard vond.

s'Avonds maken we regelmatig een kampvuurtje. Gisteravond hebben we Luna langer laten opblijven zodat ze in het donker en een kampvuur kon meemaken. Dit vond ze heel spannend en knus. Toen het donker werd, werd haar wereld te klein en koos ze voor haar eigen bedje.

Vanochtend hebben we de grootste onoverdekte vlooienmarkt van het Middenwesten bezocht. Hier hebben we ook veel Amish boeren gezien met hun opvallend zwarte hoeden, witte overhemden met bretels en hun door paarden voortgetrokken wagens. We hebben zelf ook een ritje met paard en wagen door Shipshewana gemaakt.

20080902_105Vanmiddag hebben we lekker in het zwembad gelegen.  Het is namelijk maar liefst 35 graden hier. Een record voor september en zelfs de heetste dag van de hele zomer. Vanaf morgen worden de temperaturen wat draaglijker. De dagen daarna wordt er regen verwacht. Het weer is hier een beetje van slag door orkaan Gustav. Geen storm hier (zelfs geen verkoelend zuchtje wind) maar wel van het ene naar het andere uiterste.

Geen opmerkingen: