woensdag 24 september 2008

Great Sand Dunes

Alamosa (Colorado), 23 september 2008

Colorado is echt een Eldorado en het is zo afwisselend! Onze rit van circa 180 mijl en 3 uur rijden vandaag was weer wonderlijk mooi. Enorme berglandschappen werden afgewisseld door prairieachtige landschappen.

Vandaag hebben we een bezoek gebracht aan Great Sand Dunes National Park. Hier vindt je de hoogste zandduinen van Noord-20080923_45Amerika en spectaculaire voorbeelden van sikkelduinen. Een sikkelduin is een zandrug in een langgerekte halvemaanvorm, die bestaat uit goed gesorteerd zand. Ook op Mars is het bestaan van deze sikkelduinen aangetoond. Zodra we door het bosje bij de ingang waren, kwamen we dan ook in een compleet andere wereld aan. Een enorm uitgerekt zandspektakel, met door wind en water gevormde zandbergen. Wat een gaaf gezicht is dat en een lust voor het fotografische oog!

We hadden Luna's vlieger meegenomen en die hebben we direct de 20080923_26 lucht in gelaten. Dus enthousiast rennend en vliegerend holde we op onze blote voeten door het zand. Door de tijd van het jaar was het niet bloedverziekend heet; rond de 25 graden. Doordat we nog steeds zo'n 2300 meter hoog zitten, er nergens schaduw was en er bovendien een behoorlijke wind waaide, was het beklimmen van de duinen die wel 213 meter hoog kunnen worden, behoorlijk inspannend. We konden ons goed voorstellen hoe dodelijk het zou kunnen zijn in een woestijn (we hadden namelijk -heel stom- geen water meegenomen).

Geen opmerkingen: