woensdag 4 maart 2009

Kaapstad

Kaapstad, 4 maart 2009

Om een beetje te kunnen acclimatiseren in het voor ons nieuwe en laatste werelddeel (voor we weer teruggaan naar Europa) en toch wat te kunnen zien, hebben we weer een ticket gekocht voor de inmiddels  voor ons welbekende ‘'hop on hop off bus’. Gisteren hebben we de blauwe route gedaan en hebben we een bezoek gebracht aan Houtbaai. IMG_3546Houtbaai is een voorstad van Kaapstad en was bij de VOC gekend voor de plaats waar veel hout kon worden gehaald, vandaar de naam. Dat hout werd onder meer gebruikt voor de bouw van het eerste fort op Kaap en nieuwe masten voor de schepen. Jan van Riebeeck sprak in zijn briefwisseling over t' Hout Baaitjen en noemde dit 'het mooiste bos in die wereld'. Maar hij kapte vrijwel het hele bos. De huidige inwoners van Houtbaai hebben enkele jaren geleden deze plaats uitgeroepen tot de "Republiek van Houtbaai" om zo meer aandacht te geven aan deze prachtige baai. Bij ons ticket van de bus kregen we een paspoort voor deze republiek cadeau.

IMG_3575

Weer terug bij ons opstappunt van die ochtend, hebben we lekker over Greenmarket Square geslenterd waar een geslepen verkoopster ons, via Luna, een mobile heeft verkocht. Ons hotel zit middenin het centrum dus veel bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Kasteel de Goede Hoop ligt zelfs om de hoek.

Vanochtend zijn we naar de tafelberg geweest waar we met de kabelbaan omhoog zijn gegaan. Bovenaan gekomen hebben we genoten van de porachtige uitzichten en hebben we een wandeling van een uurtje gemaakt. Daarna zijn we naar de Klokkentoren gegaan waar we een kaartje voor een boottocht naar en excursie op Robbeneiland hebben weten te bemachtigen. Van 1836 tot 1931 was Robbeneiland een leprakolonie. In 1959 werd het eiland ingericht als extra-beveiligde  gevangenis van het Zuidafrikaanse Apartheidsregime. Robbeneiland is wereldwijd bekend geworden door de gevangenschap van Nelson Mandela en andere anti-Apartheidsstrijders op het eiland. Er was een kalkmijn op het eiland waar de gevangen kalksteen moesten winnen. Door het felle verblindende licht en het fijne stof in de witte kalkmijn beschadigden de ogen van vele gevangenen. Het dragen van een donkere bril was namelijk verbonden. In 1991 werden de laatste politieke gevangenen P1300823vrijgelaten van Robbeneiland. De gids die ons de gevangenis heeft laten zien, heeft zelf ook gevangen gezeten op Robbeneiland. Naast al deze historische hoogtepunten zijn er ook veel vogels te zien op het eiland, waaronder pinguïns waar we er een paar van hebben gezien. Tijdens onze blauwe route rit op de eerste dag spotte Peter trouwens weer walvissen (Zuidkapers). Daan geloofde mij, net als de vorige keer op de Cook Islands, niet. Maar even later zag ze het met eigen ogen en wees de gids de hele bus ook op deze walvissen die hier normaal gesproken niet zitten deze tijd van het jaar.

Geen opmerkingen: