dinsdag 21 april 2009

Terugblik Zuid-Afrika

Rietfontein (Pretoria), 21 april 2009

Volgens de weerman bij het journaal wordt het bitterkoud (Pretoria 20;  Jo’burg 17) dus een mooi moment om naar NederlandHoedspruit (5) terug te keren. Morgenavond vliegen we naar huis dus met nog maar 2 dagen Zuid Afrika voor de boeg een prima moment om alvast terug te blikken op onze reis in dit prachtige land.

Zuid-Afrika heeft veel te bieden: een mooi en afwisselend landschap, een ontzettend rijk dierenleven en volop cultuur! Je ziet hier dingen die je in Nederland nooit zal zien, maar die wel weer heel snel wennen. Vrouwen die van alles en nog wat op hun hoofd dragen,  mensen (en bij de scholen hordes kinderen) die langs de snelweg lopen, koeien en ezels op de weg, auto’s die in Nederland allang Coffee bay Xhosa (5)van de weg zouden zijn gehaald, minibusjes waarin de mensen zitten als sardientjes in een blik (een bus in Afrika is nooit vol!). Het tv-programma “Blik op de weg” zou hier 24 uur per dag kunnen filmen. Een week geleden werden we bijna aangereden. Een auto komt hard aangereden terwijl wij stil staan bij het rode stoplicht op het kruispunt. Gelukkig verandert hij op het laatste moment van baan en knalt keihard op de auto naast ons. En wat doe je dan als je dit in Zuid Afrika ziet gebeuren? Juist, doorrijden! Dat is veiliger dan stoppen.

We hebben ons hier desondanks redelijk veilig gevoeld maar we waren uiteraard wel alert als wij langs de armere buurten lopen of rijden. We hebben wel over berovingen en geweld in Zuid Afrika gehoord en gelezen. Maar wat wil je als de verschillen tussen arm en rijk zo groot zijn. We waren dan ook niet echt verbaasd toen onze wielen waren gestolen. Een opmerking die we toen veel hoorden was “This is South Africa”. Er is vervolgens ook weinig wat je kan doen. Stel dat we die nacht waren wakker geworden van geluid buiten, dan hadden we alleen kunnen constateren dat ze onze wielen aan het stelen waren want naar buiten gaan is geen optie. 

De Zuid-Afrikaanse taal is erg leuk om te horen en we konden ons goed redden met Nederlands en Engels. De 13% van de bevolking die Zuid Afrikaans spreekt vond het duidelijk ook leuk om ons te horen praten. Wat grappig is, is dat je elkaar wel verstaat maar het klinkt toch heel anders. Ek verstaan net ‘n bietjie Afrikaans.

Naar Drakenberg (19)We zijn erg blij dat we hier gekozen hebben voor het rondreizen met auto. In totaal hebben we hier ongeveer 5.800 kilometer mee afgelegd. Met een camper hadden we op veel plekken niet kunnen komen   en daarnaast hebben we weinig (behoorlijke) campings gezien. Bovendien heb je een ruime keuze in accommodatie, varierend van spotgoedkoop tot schreeuwend duur. Wij hebben regelmatig een prachtig huis tot onze beschikking gehad voor een euro of 50 per nacht. Alleen met het paasweekend werd het wat lastiger om een onderkomen te vinden want veel Afrikaner gaan dan een lang weekend weg.

Geen opmerkingen: