maandag 20 april 2009

Soweto

Rietfontein (Pretoria), 20 april 2009

Vandaag hebben we een bezoek gebracht aan Soweto. We zouden tussen 08.30 en 08.45 uur op worden gehaald maar dit bleek weer Afrikaanse tijd te zijn dus het werd half tien. Onze grote gids Jabu, een Zulu, woont zelf in Soweto. Hij vertelde ons dat hij prinses Maxima  ook twee dagen had rondgeleid. Soweto is een afkorting voor South IMG_4171Western Township en ligt een kleine 25 kilometer ten zuidwesten van Johannesburg. Er wonen hier naar schatting maar liefst 3 miljoen mensen en het lijkt niet op de townships die wij onderweg al eens zijn tegengekomen. De huizen zijn hier overwegend goed en er staan ook heuze villa’s. Onze tour begon echter in een arme wijk van Soweto. Hier hebben we een kwartiertje met een lokale gids rondgelopen en hebben we en kort bezoek gebracht aan een familie. We hadden kleding die Luna niet meer draagt meegenomen en hier waren ze erg blij mee. De meeste mensen in dit gedeelte hebben geen werk en de huizen hebben geen electriciteit.

Hierna hebben we een bezoek gebracht aan het zeer indrukwekkende Hector PietersonHector Pieterson Museum. Hector Pieterson was een 13-jarige jongen die  door de politie werd neergeschoten bij de Soweto Uprising op 16 juni 1976. De politie opende toen het vuur op 10.000 studenten die in een protestmars liepen tegen het beleid van de regering om verplicht Afrikaans onderwijs te volgen in plaats van onderwijs in de Engelse taal. In het Hector Pieterson-museum zijn foto's en filmmateriaal van de opstand te bekijken. Hierna hebben we ook nog een bezoek gebracht aan het Mandela House maar dit stelde niet zo veel voor. Het Mandela House is overigens aan een unieke straat gelegen omdat hier ooit twee winnaars van de Nobelprijs voor de vrede woonden: Nelson Mandela en Desmond Tutu.

Tot slot hebben we nog een kerk bezocht in het centrum van Soweto; de Regina Mundi Catholic Church. Deze kerk is heel karakteristiek voor het leven in Soweto na de opstand van 1976. Hier in het hart van de strijd vonden talloze protestbijeenkomsten plaats, evenals begrafenissen van activisten. Het was een indrukwekkende maar ook vermoeiende dag. Morgen hebben we niet al te veel op ons programma staan.

Geen opmerkingen: