zaterdag 4 april 2009

Swaziland

Ezulwini (Swaziland), 3 april 2009

Het koninkrijk Swaziland is één van de kleinste landen in Afrika en werd op 6 september 1968 onafhankelijk van Groot-Brittannië. Sindsdien regeert koning Mswati III over de bijna 1 miljoen Swazi. Gisteren hebben we een cultural village bezocht van de Swazi’s. Luna raakte maar niet uitgepraat over de Zulu’s in Shakaland dus succes was bij voorbaat verzekerd. Er waren veel overeenkomsten te ontdekken P1330408 tussen de Zulu’s en de Swazi’s zoals de taal. De Zulu’s zijn over de hele linie strijdlustiger ingesteld en daardoor lag het zwaartepunt bij ons bezoek daar bij de krijgers. Bij de Swazi’s is het familie aspect daarentegen nadrukkelijker aanwezig en zijn de grootvader en grootmoeder de belangrijkste personen. Onze Swazigids legde alles heel beeldend uit en betrok de hele groep erbij via een rollenspel. Wij werden, vanwege onze leeftijd, benoemd tot de grootvader en -moeder en iedereen in de groep moest ons vervolgens met respect behandelen en knielen als zij iets gedaan wilde hebben van ons. P1330375

Na deze rondleiding hadden we nog even de tijd om de verderop  gelegen watervallen te bezoeken. Na een verfrissende duik in het meertje van de waterval gingen we weer terug naar de cultural village om de dansdemonstratie bij te wonen. Deze voorstelling  was weer erg leuk; vooral het zanggedeelte was een hoogtepunt. 

 

Vandaag hebben we de Ngwenya glasblazerij bezocht. In Brisbane hadden we al eens een documataire bekeken die we destijds alledrie erg leuk vonden. Dus toen wij over deze glasblazerij lazen, vonden we P1330588het een mooie gelegenheid om dit eens in het echt te gaan zien. Via een  balkon kon je in de fabriek kijken en kon je het hele proces overzien. Dit was een hele leuke ervaring die Luna ook niet zo snel zal vergeten. In de glasshop hebben we vervolgens handgeblazen wijnglazen gekocht en voor Luna een glazen nijlpaardje. Op de terugweg naar ons onderkomen zijn we nog gestopt bij een plaatselijke craftmarket waar we nog een aantal souvenirs hebben gekocht. We hebben het zoveel mogelijk proberen te spreiden over de aanwezige winkeltjes zodat iedereen er een beetje beter van werd. We hebben tot nu toe eigenlijk weinig souvenirs gekocht omdat we niet alles mee konden slepen dus het is wel leuk om dat nu te kunnen doen. De mensen hier kunnen het naar ons idee het best gebruiken en ze hebben echt hele mooie dingen hier.

Geen opmerkingen: