maandag 20 april 2009

Pretoria

Rietfontein (Pretoria), 19 april 2009Bela Bela foto's (9)

Onze laatste dag in Bela Bela hebben we het zwemparadijs van Forever Resort bezocht. Daarnaast hebben we nieuwe wieldoppen voor de auto gekocht, deze waren gelukkig niet zo duur, en hebben we de auto laten wassen. Helaas constateerden we, toen de auto weer helemaal glimmend en schoon was, dat er toch een deuk was achtergebleven na het stelen van het linker voorwiel. Jammer…!

Eergisteren zijn we aangekomen bij ons laatste onderkomen in een buitenwijk van Pretoria. Onze laatste vier nachten in Zuid Afrika zullen we doorbrengen in een soort blokhut met een rieten dak. Op weg hier naar toe, merkten we dat er een flinke eindspurt wordt gemaakt voor de verkiezingen van aankomende woensdag (onze dag van vertrek). Voor velen is het een verontrustend vooruitzicht dat Jacob Zuma (leider ANC) de nieuwe president wordt. Maar het is alsof men zich al neergelegd heeft bij een overwinning van het ANC (de peilingen geven het ANC 60%). De ambitie is teruggeschroefd tot het beletten van een twee-derde meerderheid voor het ANC. Alleen de DA, de oppositiepartij, doet nog een laatste poging met hun affiche STOP ZUMA. Zuma werd enkele weken geleden nog vervolgd door het Openbaar Ministerie voor corruptie, fraude, witwaspraktijken en chantage totdat het OM opeens, zonder verdere toelichting, alle aanklachten liet vallen. In mei 2006 werd hij vrijgesproken in een verkrachtingszaak. Lekkere frisse jongen die Zuma en héél geschikt als nieuwe president.

Gisteren hebben we een bezoek gebracht aan het Voortrekkersmonument. De Voortrekkers waren blanke Zuid-AfrikaanseP1340839 boeren die tussen 1830 en 1850 emigreerden uit het zuidwesten van Zuid-Afrika. Dat gebied was namelijk ingenomen door de Britten. Die boeren reisden richting het noordoosten van Zuid-Afrika. Dit wordt de “Grote Trek” genoemd. Het monument is opgericht ter nagedachtenis van deze belangrijke mijlpaal in de blanke geschiedenis van Zuid-Afrika en van een andere mijlpaal: de Slag bij Bloedrivier. Deze werd uitgevochten tussen de voortrekkers en Zoeloekrijgers op 16 december 1838 en vormt een van de belangrijkste voorvallen van de Grote Trek . Het monument werd dusdanig gebouwd dat jaarlijks op 16 december (de dag waarop de Slag bij Bloedrivier uitgevochten werd) om 12:00 uur de zon een plaat verlicht die in een crypte ligt waardoor het opschrift Ons vir jou Suid-Afrika leesbaar wordt. We zijn eerst langs de 92 meter lange marmeren muurgravure gelopen die de belangrijkste gebeurtenissen uit de Grote Trek uitbeeldt. Luna wilde graag dat we tekst en uitleg gaven bij al deze muurgravures. Na het beantwoorden van miljoenen vragen van Luna vertrokken we weer voldaan huiswaarts.

Geen opmerkingen: